Akvarisztikával kapcsolatos anyagok gyűjtőhelye

Oldalak

2013. március 12., kedd

zöld szemesostoros

A halivadék számára ideális táplálék az Euglena (ostorosmoszat) nevű ostoros egysejtű.
Tenyésztésének igen nagy előnye, hogy teljesen tiszta és szagtalan, ezért etetéskor semmiféle előkezelést nem igényel. A zöld ostorosok közül az egyik leggyakoribb és tenyésztésre is alkalmas faj a zöld szemesostoros(Euglena viridis). Orsó alakú, 25-58 mikron hosszú, elülső végén hosszú ostort visel; közepén csillag elrendeződésű
Euglena gracilis
ostorosmoszat
zöld színtestek vannak, és ostorának alapjánál egy piros szemfolt ül. Túlszaporodásával sekély vizekben vízvirágzást is előidézhet.

Az Euglena viridist olyan vízben tenyésszük, amelybe annyi tőzegfőzetet teszünk, hogy kissé zavaros legyen. Ezután a tenyészvíz minden literére 0,5 gramm húskivonatot adjunk, amit egy evőkanálnyi zsírtalan húsleves is helyettesíthet. A tenyészet beoltásához szükséges törzs beszerzése nem mindig könnyű. Ha ilyenhez nem tudunk hozzájutni, akkor keressük meg a szabadban a jól bezöldült, poshadó vizekben. Az Euglena tenyészet ellenőrzéséhez is kitűnő szolgálatot tesz egy 40-60-szoros nagyítású zsebmikroszkóp. Ha a beoltott tenyészetet világos helyen tartjuk, már 1-2 hét múlva erősen megzöldül, és ettől kezdve minden 3-4. napon etethetjük belőle a legapróbb, éppen táplálkozni kezdő halivadékot. A tenyészet vizét közvetlenül átvihetjük a medencébe. A kivett folyadékot friss vízzel pótoljuk, s ehhez ismét kevés tőzegfőzetet és húslevest adunk. Ha nincs már szükségünk a tenyészetre, állítsuk sötétebb helyre, majd ha szükségünk lesz rá, ismét világos helyre tesszük, tápanyagot adunk hozzá és ezzel fellendül a tenyészet.

Nincsenek megjegyzések: