Akvarisztikával kapcsolatos anyagok gyűjtőhelye

Oldalak

2013. március 12., kedd

Mohák megkülönböztetése

Az akvárium plüss kárpitja


Ha azt állítom, hogy az akváriumi növények közül a legszebbek és a legkedveltebbek a mohafélék, szerintem nem állók messze a valóságtól. Elképesztő lehetőségeket rejtenek, akár az akvakertészek számára, az akvárium természetes dekorálásához, illetve nélkülözhetetlen életteret biztosítanak különböző vízi élőlényeknek. A mohák felhasználásának lehetőségei szinte megszámlálhatatlanok. Lehet különböző ürese terek kitöltésére használni, vagy egy csodálatos zöld hátfalat varázsolni belőlük, de a fára vagy sziklákra kötözve is leírhatatlan szépségű kompozíciók hozhatók létre velük.
Bár Magyarországon a nagyközönség szinte csak pár fajt ismer, ezek között is leginkább a Jávai mohát, azért tudnunk kell, hogy a moháknak jóval több képviselője létezik. Ha ezekre a növényekre hirtelen rápillantunk, olyanok mintha csak valamilyen természetben fejlődő vattacsomagok, kis párnák lennének. Ha viszont mikroszkóp alá tesszük őket, a látvány teljes hasonlóságot mutat bizonyos nagyobb méretű, száras, gyökeres más vízinövényekkel. Kis apró szálakon kis apró levelek. Ezeknek a szálaknak és leveleknek a strukturális elhelyezkedése, méreteik aránya alapján különböztetik meg, illetve nevezték, nevezik el őket. Ezen információk alapján elmondhatjuk, hogy nagyon sokféle létezik és így a használhatóságuk valóban határtalan.
Mikor még nem rendelkeztem azzal a tapasztalattal, amivel ma, mindig olyan növényeket választottam az akváriumomba, melyek gyorsan fejlődnek, hamar hozzák a látványt. Ez egy bizonyos türelmetlenséget is jelenttet, ami már szerencsére a múlté. - Az akvarisztikába nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a türelem játéka is egyben -. Ma, ha mondhatom így, számomra a „best növények” azok, melyek nem fejlődnek gyorsan és az akvárium képét is jó sokáig képesek megőrizni. Nos, a mohafélék is ide tartoznak, így a segítségükkel kialakított képben hosszú ideig gyönyörködhetünk.
Ebben a postban az akváriumokban használatos mohaféléket szeretném bemutatni, ami a jelen korban elengedhetetlen egy szép, növényes akváriumnál.
Jávai moha - Taxiphillum barbieri ex. Vesicularia dubiana


A Jávai moha mikrószkópikus képe
Az akváriumi mohák használatának megjelenése mindenképp a legismertebb „alapfajhoz” kapcsolódik, a Jávai mohához. A Jávait nem nagyon kell bemutatni senkinek, mert szinte minden akvarista átesett már rajta. A növényszálak növekedésének struktúrája miatt, szinte minden ismert módon lehet használni, de ezek közül is a legelterjedtebb módszer a fára kötözés, amin szép, egyenletes, üdezöld növénytakarót képez. A jávai moha legelső és legelterjedtebb tudományos neve Vesicularia dubyana, így is szerepelt hosszú ideig az akvarisztikai irodalakban, azonban ez a moha valójában, a Taxiphyllum nemzetséghez tartozik - persze ezen a változáson cseppet se kell csodálkozni, mert napi szinten keresztelnek át újabb és újabb élőlényeket -. Így a jelenlegi szemléletben a Jávai mohának a hivatalos neve ténylegesen, a Taxiphillum barbieri.
(A Vesicularia dubyana jelenleg az ún. Singapore mohának a tudományos elnevezése.)

Hőmérséklet: 15-28C
Ph: 5,5-9
Fényigény: alacsony-magas
Növekedési ütem: lassú
Tarthatóság: könnyű

Phoenix moha - Fissidens fontanus

A fissidens gyönyörű formája

A levelei érdekes elrendeződése


A fissidens ötletes elhelyezése
A mohák közül az egyik legnagyobb sláger, a nem rég „felfedezett” Phoenix moss vagy más néven, Fissidens fontanus
Elég jellegzetesnek mondható az apró leveleinek a formája, mérete miatt, ezért más mohákkal nehezen összetéveszthető - engem kis százlábúakra emlékeztet a kis szálakon lehelyezkedő hosszúkás levélkék -. Közkedveltsége a szépsége mellett még annak is köszönhető, hogy a nagyon lassú növekedésével hosszú távon számolni lehet. Egy idő után nagyon jól megtapad a felületen a hosszabb gyökérszálaival, így nem is kell nagyon átkötözni és szinte nem igényel karbantartást. Lehet vele az aljzatot takarni rácsokra (műanyag) ültetve, vagy a jól ismert lehetőség, a fakiszögelésekre való rákötözés. Minden esetbe a hatás leginkább kis párnácskákra emlékeztet, ami nagyon dekoratívvá teheti az összképet.

Hőmérséklet: 23-28C
Ph: 6-7.5
Fényigény: közepes
Növekedési ütem: nagyon lassú-lassú
Tarthatóság: könnyű

Flame moha - Taxiphyllum sp.

A jellegzetes lángnyelv szerű növekedés


"A lángoló faágak"
Különlegességét a növény kizárólagos felfele irányuló növekedése adja, melynek formavilága a lobogó lángnyelvekre emlékeztet, a nevét is innen kapta. Kifejezetten ágakra növesztve mutatja meg igazi szépségét, mely így akár egy mesebeli fának a különleges lombját is imitálhatja.

Hőmérséklet: 24-29C
Ph: 5,8-7,5
Fényigény: alacsony-magas
Növekedési ütem: lassú
Tarthatóság: könnyű
Peacock moha - Taxiphyllum sp. „Peacock”



Szép formavilág

Egy darab legyező

Mikrószkópikus kép


Egy elég különleges moháról van szó. Textúrája kicsit hasonlít a karácsonyi moháéhoz, de jóval finomabb, dúsabb az apró levélzete. Érdekessége még abban is rejlik, hogy a megnyúlt, viszonylag hosszabb, egyenes szálakat hoz és két irányba, páfrányszerű mintázatban helyezkednek el a levelek. A szép élénkzöld növény egy jóval bársonyosabb hatást tud nyújtani, mint a többi mohaféle.

Hőmérséklet: 23-30C
Ph: 5-7,5
Fényigény: alacsonyt-magas
Növekedési ütem: lassú
Tarthatóság: könnyű
Spiky moha – Taxiphyllum sp.






 

Az egyik legnépszerűbb mohaféle. Szinte teljesen megegyezik a Peacock mohával, csak az a különbség, hogy a főszálak még jobban meg vannak nyúlva, így nagyobb legyező formákat hoznak létre. Függőleges ágakra kötözve különleges dekorációs elemeket lehet összehozni velük, a képen is jól látszik.

Hőmérséklet: 23-30C
Ph: 5-7,5
Fényigény: alacsonyt-magas
Növekedési ütem: lassú
Tarthatóság: könnyű

Taiwan moha – Taxiphyllum alternans



Mindenki nagy álma egyszer egy szép mohafal





Ezt a mohát is karácsonyihoz lehet hasonlítani, de jóval lágyabb texturával rendelkezik. Úgy néz ki, mintha apró kis háromszögekből állna, melyek vízszintesen állnak el a felülettől. Sokféle képp lehet alkalmazni, de igazi szépségét mohafalként használva mutatja meg.

Hőmérséklet: 20-30C
Ph: 5,5-8
Fényigény: alacsony-magas
Növekedési ütem: közepes
Tarthatóság: könnyű


Singapore moha – Vesicularia dubyana






A singapore mohából készült lomb


Dr. Benito Tan volt, azaz ember, aki valójában bebizonyította, hogy a Jávai moha nem a Vesiculária hanem a Taxiphyllum nemzetséghez tartozik. Ő volt, aki aprólékosan leírta a jellemzőket, melyekkel be tudta bizonyítani állítását. A valódi Vesicularia dubiana, vagyis a Singapore moss, egy hosszúkás, tompazöld kúszómoha féleség. A levelei kb. 1,3 mm-esek, kihegyesedő tojás formájúak. Sokan ezt a növényt is összetévesztik a karácsonyi mohával, de valamivel rövidebbek a szárak és nem annyira szabályos háromszögeket formál.
A szükséges körülményeket nem találtam meg, de szinte az összes mohaféléknél megegyezik.

Christmas moha – Vesicularia montagnei




A mohák közül talán ez a legnépszerűbb. A nevét az egyértelműen karácsonyfára emlékeztető levél elrendeződésének köszönheti. Nagyon szép, vízszintesen elfekvő formákat tud képezni, ha kőre, vagy fára növesztjük, de mohafalnak is tökéletes. Bár megemlékszik a kevesebb fénnyel is, de a nevét adó struktúráját csak erősebb megvilágítás mellett éri el. A maximális szépsége eléréséhez a co2 adagolás is jótékony hatással bír.

Hőmérséklet: 24-29C
Ph: 5,8-7,5
Fényigény: alacsony-magas
Növekedési ütem: lassú
Tarthatóság: könnyű


- A tanulmányozás alatt rájöttem, hogy bár a moháknak sok változata van, de ezek között a különbség sokszor elenyésző.
- Azzal a ténnyel is szembesültem, hogy az azonos mohák különböző körülmények között nevelve, különböző módon fejlődhetnek, így sokszor össze is lehet téveszteni egymással az alfajokat.
- Ezeknek a növényeknek ilyen szintű felhasználása, beazonosítása a napjainkra érte el ezt a szintet, hogy közlésre kerülhessenek, de az ide kapcsolódó ismereteink igen csak hiányosak, így türelmesen várjuk a további felfedezéseket.
- A mohák nagyon kényesek az elszennyeződésre, a mulm felhalmozódásra, így mindenképp ajánlom a nélkülözhetetlen takarító brigádot, a garnélákat (pl. amano).


A cikkem valódi lényege, hogy az olvasók megismerhessék az akváriumokban megtalálható legismertebb és legszebb mohákat, a kis leírások és képek pedig segítséget nyújtsanak az eligazodásban. 





forrás: http://levinen.blogspot.hu/2009/08/az-akvarium-pluss-karpitja.html

Nincsenek megjegyzések: