Akvarisztikával kapcsolatos anyagok gyűjtőhelye

Oldalak

2013. március 17., vasárnap

Nyomelemek jelentősége - Cink

A cink jelentősége

PDF Nyomtat Email
Írta: Dr. Szita Géza 2005 szeptember 10. (szombat) 23:08
A cink jelentősége

Image
A cink hármas szerepet tölt be az élőlények szervezetének működtetésében:
1. Nagyszámú enzim (biokatalizátor) aktivitása függ jelenlététől.
2. A sejteket borító határhártyák szerkezetét stabilizálja.
3. Számos molekula, elsősorban enzim térbeli alakját biztosítja.
 

Fentiekből is látható, hogy a cink létfontosságú, más szóval esszenciális nyomelem. Megtalálható a növények leveleiben, virágaiban és magvaiban. Az állati szervek közül a szaporodás szervei, a szem recehártyája és a máj tartalmaz sok cinket. A sejtekben működő fontos enzimek közül a szénsavanhidráz, a lúgos foszfatáz, a szénhidrát-anyagcserében nélkülözhetetlen inzulin, valamint a kígyóméreg is tartalmaz cinket.
Az 1800-as évek sebészei a cinkről azt tartották, hogy a műtétek után alkalmazva kifejezett fertőtlenítő és sebgyógyulást fokozó hatása van. Az akkori megfigyelések szerint a cink a sebgyógyulás idejét akár 50 %-kal is képes volt lerövidíteni. Újabban derült ki, hogy a sebek gyógyulásán kívül a szervezet betegségekkel szembeni ellenálló képességéhez is szükséges a cink jelenléte.
A modern kutatások szerint cink szükséges az emberi nukleinsavak (DNS és RNS) és a fehérjék egy részének szintéziséhez. Irodalmi adatok szerint a cinket szedő terhes kismamák újszülöttei között szinte soha nem fordul elő Down-kór, nyúlajak, farkastorok, nyitott gerinc.
Az orvoslásban a cinkvegyületeket fogtömőanyagok komponenseként, kenőcsökben, valamint röntgen-képernyő bevonó anyagaként használják.
A szárazföldi és a talajba gyökeredző vízinövények két vegyértékű formában veszik fel a talajból a cinket.
Szempontunkból igen lényeges, hogy akváriumvizekben a cink a rézhez hasonlóan oldhatatlan szulfid-csapadék formájában megköti az igen mérgező hatású tulajdonságú kénhidrogént.
Cinkfelesleg csak a legritkább esetekben lép föl, ilyenkor más nyomelemek felvehetősége csökken a
növények számára.
A cink hiánya ritkán lép fel, ugyanis az általánosan használt fémtárgyakból rendszerint elegendő mennyiség oldódik. A hiány egyes növényfajoknál különbözhet, leggyakrabban az idősebb levéllemezeken mozaikszerű sárga foltok képében mutatkozik, sokszor törpenövekedést és
rozettásodást idéz elő. A gátolt szénhidrát anyagcsere következtében a növények fagyellenállósága csökken. A gyakorlatban a foszfor (PO4) túladagolása gyengíti a cink felvételét, mert oldhatatlan cink-szulfid formájában kicsapja azt.
A cinkvegyületek fontos tulajdonsága, hogy az akváriumban csökkentik a réz mérgező hatását.

Dr. Szita Géza

Nincsenek megjegyzések: