Akvarisztikával kapcsolatos anyagok gyűjtőhelye

Oldalak

2013. március 15., péntek

Vízinövények tápanyaghiány tünetei

Vízinövények tápanyaghiány tünetei


Igyekszünk mindent úgy csinálni, ahogy a nagykönyvben meg vagyon írva. Mégis sárgul a levél, vagy nem nő a növény. Mi lehet a baj? Az alábbiakban erre keressük a választ.

Szerencsére a növények ha beszélni nem is, de jelekkel képesek velünk kommunikálni. Amikor jól érzik magukat, nőnek, gyarapodnak. Szépek, egészségesek és megfelelő fény és CO2 ellátás mellett apró buborékokat eregetnek magukból. Egyes növények látványosan termelik fotoszintézisük melléktermékét, mint a Riccia, mások szolidabban inkább csak kikönnyezik magukból a felesleges oxigént.

Néha azonban nem ez történik. A drága pénzen vásárolt növény, láthatóan szenved. Nem hoz új hajtást, sárgul, foszladozik. Ennek számtalan oka lehet. Ha frissen vásárolt vízinövényről van szó, akkor jó volna tudni, hogy az adott növényt emersen (víz felett), vagy submersen (víz alatt) nevelték-e. Előfordulhat ugyanis, hogy a növény víz alá kerülésekor az emers leveleit submersre váltja. Ez okozhat levélhullást, de pl. a Rotala rotundifolianál csak simán átalakult a levél szerkezete. Végül más növények semmilyen átalakulást nem mutatnak. Ilyen pl. a Hemianthus callitrichoides ‘Cuba’. Fontos megjegyezni, hogy a hiánytünetek, az általunk preferált magas fény és CO2 bevitel esetén hamarabb bekövetkezhetnek, mivel a “tuningolt” növények, sokkal több tápanyagot vesznek fel és persze használnak el. Ettől függetlenül nem szabad azt gondolni, hogy a hiánytünet a tegnapi, vagy a tegnapelőtti nem megfelelő tápozás eredményeként alakult ki. A növények képesek leveleikben a tápanyagokat tárolni. Ezért a hiányt csak azután mutatják meg, miután a tartalék “zsírt” is elhasználták. Ezért minden tápanyag növelése illetve csökkentése után kb. 3 hétnek kell eltelnie, hogy valóban a hatást is lássuk. Az EI. módszer alapján elvileg nem lehet tápanyaghiány, de olykor előfordul, hogy mégis előfordul :-) Az első és legfontosabb kérdés, hogy a fiatal, vagy az öreg növényrészen (levélen) tapasztalunk-e elváltozást. Ez azért fontos, mert egyes tápanyagokat képes a növény kivonni az öreg leveleiből, annak érdekében, hogy újat növesszen. Ezeket a tápanyagokat mobilis tápanyagoknak nevezzük (NPK). Amennyiben az új hajtások betegek, inmobilis tápanyagból szenved hiányt kedvenc növényünk (leginkább mikro elemek). Lássuk mely tápanyagok hiánya, milyen tüneteket produkál.
Bór: Hiányának jele, az új leveleken pusztuló hajtásvégek és oldalhajtások. Valamint a gyenge szárak.
(Hasonló a kálcium hiánytünetekhez)
Kálcium: Az új levelek torzult növekedése tapasztalható. A gyökerek rövidek és csavartak. A levélszélek sárgultak
CO2: Végül is ugyanolyan tápanyagforrás, mint a többi, csak ezt gáz formájában oldjuk az akvárium vízébe. Az új levelek lassan, esetleg torzultan növekednek. A leveleken kálcium-lerakodás előfordulhat.
Réz: Hiányára utal, az új levelek végeinek pusztulása.
Vas:Az új levelek sápadtak, sárgulnak törékenyek. Az egyik leggyakoribb hiánybetegség.

Magnézium: A régi leveleken sárga foltok jelennek meg, de az erezet zöld marad.
A tünetek hasonlók a vashoz, mivel a növény nem tudja a vasat felvenni. Jellemző még a torz levél-növekedés.

Mangán: Az új levelek erezete közti rész elpusztul, sárgássá változik.
Molibdén: A régi leveleken sárga foltok jelennek meg az erezetek közt. A levelek szélei megbarnulnak. Hiánya gátolja a növény virágzását.
Nitrogén: Jellemző rá a régi levelek visszafogott növekedése.
A levelek elsárgulnak és elpusztulnak, esetenként enyhén vörösödnek.

Foszfor:  A régi levelek növekedése lelassul, a színük besötétül. A gyökérzet gyenge és lassan növekszik
Kálium: A régi leveleken apró lyukak jelennek meg, melyek átmérője  lassan növekszik. Később lyukak körül sárga foltok jelennek meg. Majd a hullámossá válnak és növekedésük lelassul.
Kén: Az  új levelek elsárgulnak és elhalnak.
Cink:  A régi leveleken jelennek meg a tünetek. Az erek közt, a szélektől indulva elsárgul.
Sajnos a tünetek nem mindig egyértelműek. A környezeti hatásoktól függően, egyik hiánytünet úgy nézhet ki mint egy másik. Tipikus példa, amikor a torzult, vagy ráncos leveleket kálcium, vagy magnézium hiánynak azonosították, miközben a CO2 szint volt nem megfelelő.
A másik dolog, ami összetetté teszi a kérdést az, hogy egyes fajoknak többszörös vagy redundáns reakció-útvonaluk is van. Ez azt jelenti, hogy ha egy elsődleges tápanyag hiányzik egy kémiai reakcióból akkor a növény képes arra, hogy pótolja azt egy másik kémiai elemmel egy hasonló reakcióban. Például vannak olyan kémiai folyamatok, amelyekhez kálium szükséges, de a legtöbb növény képes arra, hogy a hiányát magnéziummal pótolja ebben a folyamatban.
Hogy még tovább bonyolítsuk a dolgot: egy adott tápanyag hiányát súlyosbíthatja egy másik tápanyag többlete.
Kimaradt még egy fontos tényező, ami nagyban befolyásolja a növények növekedését. A fény. Ennek hiánya rengeteg galibát okozhat.
Mivel az EI elmélet alapján viszonylag tág határokon belül túladagolhatjuk a tápanyagot, ezért remélhetőleg a hiánybetegségek is sokáig elkerülhetnek bennünket. Mégis előfordulhat, hogy valamit nem jól csináltunk, vagy drasztikusan megváltozik valami az akváriumban. Az erre reagáló növények segélykiáltásának megértéséhez nyújt  szolgálatot az itt összeállított szótár és az alábbi szemléltető ábra.


Szerző Nigro on 2008. december 13. www.nigro.hu
Forrás:www.ukaps.org

Nincsenek megjegyzések: