Akvarisztikával kapcsolatos anyagok gyűjtőhelye

Oldalak

2021. március 18., csütörtök

Liebig minimum törvénye

 Ha a növények csak nem akarnak növekedni...
A minimum törvény, amelyet Justus von Liebig (1803–1873) német tudós tett híressé, leírja, hogyan korlátozza a növények növekedését az erőforrások korlátozása. A növényeknek az egészséges növekedéshez sokféle tápanyagra, úgynevezett nélkülözhetetlen tápláló elemre van szükségük. Ha ezen elemek közül csak egy is hiányos, akkor a növények növekedése gátolt lesz, még akkor is, ha az összes többi alapvető tápanyag bőségesen rendelkezésre áll. Ez minden más erőforrásra is igaz, például a fény és a hőmérséklet. A legritkább erőforrás mindig korlátozza a növények növekedését, ezért korlátozó tényezőnek nevezik.

Liebig’s barrel
Liebig hordója


A vonatkozó szakirodalomban Liebig minimum törvényét az úgynevezett „Liebig's hordó” mintáján mutatják be, ahol különböző magasságú dongákkal van ellátva a hordó. A víz csak olyan magasra emelkedhet, ahol a legrövidebb donga van, mert a  résen keresztül elszivárog. A dongák a különböző tápanyagokat és egyéb tényezőket képviselik, a legrövidebb pedig a korlátozó tényező. A hordóban lévő vízszint a növény növekedését szimbolizálja, amelyet a legkisebb tényező korlátoz. Az akváriumi növények négy fő tápanyag forrása a fény, a szén (CO2-n keresztül), a mikroelemek és a makroelemek. 


deficiency symptom

Ha a vízinövényeken hiányosság jelei mutatkoznak, általában az algák intenzív növekedésével együtt, annak az oka általában a tápanyagok egyensúlyhiánya. Liebig törvénye szerint egy hiányos tényező elegendő lehet a vízi növények nem megfelelő növekedéséhez. Tehát, ha több fényt és CO2-t adnak nekik, az nem eredményezi a növények jobb növekedését, ha egy másik specifikus tápanyag hiányzik, például nitrogén vagy vas. 


Nincsenek megjegyzések: